Hruška
Plod:
srednje debel, podolgovat, svetlo zelen, 20-60% prekrit s temno rdečo barvo, meso srednje čvrsto, sočno, sladko, hitro prezori
Zorenje:
konec junija do začetek julija
Rodnost:
dobra, zgoden vstop v rodnost
Rast:
srednje bujna do bujna
Opraševalci:
Zgodnja Morettinijeva, Abate fetel, Konferans, Viljamovka,...
Skladiščenje:
sorta primerna za takojšnjo porabo, skladiščenje do 5 dni
Čas cvetenja:
zgodaj
Plod:
srednje debel, kožica je tanka, gladka, zelene barve, na sončni strani od 15-50% prekrita z rdečo barvo, meso srednje čvrsto, sočno, topno, fine teksture, zelo dobrega, sladkega okusa
Zorenje:
konec julija
Rodnost:
dobra, redna, zgoden vstop v rodnost
Rast:
srednje bujna
Opraševalci:
Abate fetel, Krasanka,...
Skladiščenje:
do 10 dni
Čas cvetenja:
srednje zgodaj
Plod:
srednje debel, kožica rdeče prelita, meso sočno, topno, sladko, z muškatno aromo
Zorenje:
konec avgusta
Rodnost:
srednje dobra
Rast:
srednje bujna, manj razvejana
Skladiščenje:
v kleti do 10 dni, v hladilnici do novembra
Čas cvetenja:
pozno
Plod:
srednje debel, kožica zeleno rumena, na sončni strani rdeče obarvana, rjasta ob peclju, meso sočno, sladko, z muškatno aromo, rahlo izražena kislina, zelo fine strukture
Zorenje:
konec avgusta
Rodnost:
dobra in redna, zgodnji vstop v rodnost
Rast:
srednje bujna
Opraševalci:
Konferans, Passa crassana, Društvenka,...
Skladiščenje:
do 10 dni, v hladilnici do novembra
Čas cvetenja:
srednje pozno
Opombe:
ni zahtevna glede podnebnih razmer, odlična za svežo porabo in predelavo
Plod:
srednje debel, zelene barve, na večjem delu prekrit z rjasto prevleko, meso sočno, fine teksture, topno, sladko, dišeče
Zorenje:
sredina septembra
Rodnost:
dobra, redna, zgoden vstop v rodnost
Rast:
srednje bujna
Opraševalci:
Viljamovka, Passa Crassana, Društvenka,...
Skladiščenje:
v kleti do 15 dni, v hladilnici do februarja
Čas cvetenja:
srednje pozno
Opombe:
občutljiva na poletno vročino, odlična svežo porabo in skladiščenje
Plod:
debel, značilne, zelo podolgovate oblike, kožica rumeno zelena, na sončni strani rdeč nadih, pokrita z rdečkasto rjavimi lenticelami, meso sočno, fine teksture, poltopno, sladko z rahlo kislino
Zorenje:
sredina septembra
Rodnost:
srednje dobra
Rast:
srednje bujna
Opraševalci:
Viljamovka, Passa crassana,...
Skladiščenje:
v kleti do 30 dni, v hladilnici do februarja
Čas cvetenja:
srednje zgodaj
Plod:
debel, okroglasto hruškast, kožica zeleno rumena z rdeče bronastim nadihom, rjasta okrog peclja in muhe, meso sočno, topno, kislo-sladko, dišeče
Zorenje:
konec septembra
Rodnost:
srednje dobra, neredna, pozen vstop v rodnost
Rast:
srednje bujna
Opraševalci:
Viljamovka, Passa Crassana,...
Skladiščenje:
v kleti do 30 dni, v hladilnici do aprila
Čas cvetenja:
pozno
Plod:
srednje debel, kožica svetlo zelena z rdečim prelivom na sončni strani, meso sočno, poltopno, sladko-kislega okusa
Zorenje:
začetek ali sredina oktobra
Rodnost:
dobra in redna, zgoden vstop v rodnost
Rast:
srednje bujna do bujna
Opraševalci:
Viljamovka, Društvenka, Krasanka,...
Skladiščenje:
v kleti do 60 dni, v hladilnici do januarja
Opombe:
zimska sorta, dobro se skladišči
Plod:
debel, jabolčno okrogle oblike, kožica debela, rumeno zelena, meso sočno, drobnozrnato, topno, sladko-kislega okusa, aromatično, dišeče
Zorenje:
začetek do sredina oktobra
Rodnost:
dobra, redna, zgoden vstop v rodnost
Rast:
srednje bujna
Opraševalci:
Abate Fetel, Konferans, Viljamovka,...
Skladiščenje:
v kleti do decembra, v hladilnici do junija
Čas cvetenja:
srednje pozno
Plod:
debel, zeleno rumen, prekrit z lenticelami, mestoma rjast, meso čvrsto, zrnasto, sladko z rahlo kislino, dišeče
Zorenje:
sredina oktobra
Rodnost:
dobra
Rast:
srednje bujna
Opraševalci:
Passa Crassana, Abate Fetel, Konferans,...
Skladiščenje:
do 6 mesecev
Čas cvetenja:
srednje zgodaj